Home
O nama
Tečajevi
7. PULA Guitar Fest 2019.
26. Međunarodna škola harmonike 2022.
Predavači
Sadržaj
Kotizacije
Prijavnica
Koncerti
Javna predavanja
Smještaj
RASPORED
Orkestar S. Mihovilić
46. SUSRET HARMONIKAŠA 2023.
Galerija
 
Predavači
 

 

OKUD "ISTRA"

26. Međunarodna škola harmonike 2022.
Pula, 27.10. - 02.11. 2022.

   

 

Predavači: 

 

 

 

Majstorski tečaj harmonike:

 

 Angelo Pignatelli, Italija

Rođen je 1973. godine u Ceglie Messapici, Italija. Harmoniku počinje svirati sa sedam godina, a kasnije uči svirati i bandoneon. Usavršava se u Italiji i u inozemstvu kod svjetskih priznatih harmonikaša uključujući: J. Mornet (Francuska) i M. Vayrynen (Finska). U akademskoj godini 2003./2004 studira na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu (Srbija). Diplomirao je harmoniku na konzervatoriju "L. Cherubini" u Firenci nakon čega završava i II kvalifikacijsku razinu - na Konzervatoriju u Bariju (Italija).

Već je u mlađoj dobi pobijedio na brojnim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima osvojivši sljedeće nagrade: Città di Monopoli 1998 , Città di Altamura 2000, Città di Avezzano 2004, Città di Castelfidardo 2004.

1999. g. počeo je predavati na glazbenoj akademiji CAM u Villi Castelli, osnovanoj u suradnji sa Minom La Penna. Tokom godina pedagoškoga rada, njegovi su učenici postigli prestižne rezultate na državnim konzervatorijima te na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. 2000. godine osnovao je orkestar mladih harmonikaša s namjerom da unaprijedi klasično-suvremeni repertoar, strastveno ga transkribirajući  i aranžirajući, kako bi se istaknule zvukovne mogućnosti harmonike.

2005. godine rođen je projekt "NUEVOTANGO" s ciljem oživljavanja glazbe Astora Piazzolle, s kojim održava koncerte diljem Italije i u inozemstvu.

Angelo kombinira koncertnu aktivnost s intenzivnim didaktičkim radom, prenoseći svojim studentima nove tehničke i izražajne putove. Također, organizira glazbena događanja i majstorske tečajeve s međunarodno priznatim predavačima. Napisao je brojne skladbe za harmoniku i razne komorne sastave izdane od izdavačke kuće "Berben" iz Ancone. Održao je solo koncerte u Grčkoj, Austriji i Kanadi. Od 2007. godine predstojnik je katedre za harmoniku u srednjoj glazbenoj školi "Pacuvio-Don Bosco" u Brindiziju, Italija.

 

Heidi Luosujärvi, Finska

 

Harmonikašica Heidi Luosujärvi rođena je u gradu Rovaniemiju na sjeveru Finske. Harmoniku je studirala na Sibelius akademiji u Helsinkiju u klasi Mattija Rantanena i na folkvanškom umjetničkom sveučilištu u Essenu u klasi Mie Miki. Luosujärvi je osvojila više nagrada na međunarodnim glazbenim natjecanjima u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Luksemburgu i Japanu.

Praizvela je brojna djela i pritom surađivala sa mnogim skladateljima. Redovita je gošća ansambala za novu glazbu kao što su E-MEX-Ensemble, oh ton-ensemble i ansambla nove glazbe notabu.

Njene brojne koncertne aktivnosti koje uključuju recitale i komornu glazbu, dokumentirane brojnim radijskim snimkama, vodile su je diljem Europe, u Azije i SAD. Kao solistica svirala je sa Tajlandskim filharmonijskim orkestrom, s Kurpfälzisches Kammerorchester Mannheim i sa Komornim orkestrom Laponije. Snimke njezinih koncertnih nastupa emitirane su na radio postajama WDR3, DLF, SWR u Njemačkoj, kao i diljem Europe na radio postajama članicama EBU-a. 

Luosujärvi redovito nastupa na mnogim prestižnim festivalima, uključujući Kuhmo Chamber Music, Musica Kalevi Aho, Alba Music Festival, Altmark Festival, Westphalia Classics, Deià International Glazbeni festival, RheinVokal festival i Stelzen festival u blizini Reutha.

Njezin umjetnički rad potpomognut je stipendijama, između ostalih, finske kulturne zaklade, finskog centra za promociju umjetnosti, GVL-a i njemačkog glazbenog vijeća.

Od 2013. do 2021. Heidi Luosujärvi predavala je harmoniku na folkvanškom umjetničkom sveučilištu u Essenu.

Godine 2022. imenovana je profesoricom harmonike na privatnom sveučilištu Anton Bruckner u Linzu, Austrija.

www.heidiluosujarvi.com

 

 

 Igor Krizman, Hrvatska

Rođen u Puli, Hrvatska. Po završetku glazbene škole u Puli u klasi prof. Orhide Antunović, harmoniku je studirao na Muzičkoj akademiji u Puli u klasi prof. Slavka Magdića, te na HMTM u Hannoveru (Njemačka) u klasi prof. Elsbeth Moser. Uz redoviti studij dodatno se usavršavao na majstorskim tečajevima renomiranih umjetnika i pedagoga: A. Skliarova, P. Soavea, V. Semionova, O. Murraya, M. Rantanena, S. Hussonga, I. Alberdija, T. Anzellotti, I. Battiston, C. Jacomucci, M. Väyrynen, B. Lenko, R. Tomić, J. Đorđević, M. Bjeletić i drugih.

Dobitnik je prestižne DAAD stipendije za umjetnike 2009. i 2010.g., a njegovo obrazovanje potpomognuto je i stipendijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, te  Grada Pule. Od 1997. do 2010. vrlo je uspješno sudjelovao, te osvojio brojne nagrade, kao solist, član različitih komornih sastava i orkestara na brojnim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima uključujući i neka od najznačajnijih: CMA Svjetski trofej, CIA Svjetski kup, PIF Castefidardo, Međunarodno harmonikaško natjecanje u Klingethalu, Međunarodni susret harmonikaša u Puli.

Kao solist, član komornih ansambala i orkestara nastupao je u mnogim europskim zemljama na glazbenim festivalima uključujući Niedersächsische Musiktage, Braunschweig Classics, RE Musica, Prishtina International Young Music Festival, Glazbena tribina u Puli, te u koncertnim dvoranama i prostorima među kojima su Pulska Arena, Alte Oper Frankfurt, Staatsoper Hannover, Akademie der Künste Berlin, Slovenska filharmonija. Nastupao je kao solist s orkestrima, te premijerno izveo djela hrvatskih i inozemnih skladatelja.

Od 2010. do 2015. predavao je klasičnu harmoniku i komornu glazbu na Muzičkoj akademiji u Puli. Trenutno živi i radi u Hannoveru, Njemačka gdje surađuje sa brojnim glazbenicima i ansamblima, među ostalima i hanoverskom državnom operom. Dirigent je i dvaju harmonikaških orkestara, BAO Braunschweig i 1. AO Langenhagen. Uz umjetničku djelatnost bavi se i pedagoškim radom.

Voditelj je Međunarodnog susreta harmonikaša u Puli i Međunarodne škole harmonike u Puli. Međunarodni je koordinator Međunarodnog natjecanja za harmonikaške orkestre i ansamble u organizaciji svjetske harmonikaške organizacije CMA, kao i delegat Republike Hrvatske pri CMA organizaciji. Redovito sudjeluje u prosudbenim komisijama na međunarodnim natjecanjima harmonike, te održava majstorske tečajeve u raznim europskim zemljama.

 

 

 

 

Majstorski tečaj dirigiranja i orkestar:

 

 Miran Vaupotić, Hrvatska

Miran Vaupotić dirigirao je uglednim orkestrima u SAD-u, Latinskoj Americi i Aziji, na Bliskom Istoku, te u Europi, poput Londonskog simfonijskog orkestra, Kraljevskog škotskog nacionalnog orkestra, Berlinskog simfonijskog orkestra, Ruskog nacionalnog orkestra, Nacionalnog orkestra Argentine, Budimpeštanskog simfonijskog orkestra, Malteške filharmonije, Bjeloruske filharmonije, Simfonijskog orkestra Slovačkog radija, Simfonijskog orkestra Sanrema, Praške filharmonije, Državnog orkestra Sankt Peterburga, Simfonijskog orkestra Kaira, Panonske filharmonije, Zagrebačke filharmonije itd., nastupajući u eminentnim dvoranama kao što su njujorkški Carnegie Hall Stern Auditorium/Perelman Stage, Wiener Musikverein, Rudolfinum i Smetana Hall, Dubai Opera, pekinška koncertna dvorana Zabranjenog Grada, šangajski Oriental Art Center, moskovske dvorane Čajkovski i Međunarodni dom muzike, Opera u Kairu, Victoria Hall u Ženevi, te CBC Glenn Gould Studio u Torontu. 

Miran Vaupotić je surađivao sa znamenitim umjetnicima kao što su Inva Mula, Ray Chen, Yury Revich, Davide Alogna, Julian Steckel, Kirill Rodin, Angélica Olivo, Andrey Gugnin, Anna Aglatova, Mario Hossen, Sandra Rumolino, Mariano Rey, Richard Galliano i mnogi drugi.


Snažan zagovornik nove glazbe, premijerno je izveo mnoge skladbe, među kojima su Koncert za klarinet Carlosa Franzettija, Koncert za gitaru Roberta Di Marina, Simfonija br. 2 Primous Fountaina koju je naručio slavni američki producent Quincy Jones, a nedavno i The Wild Symphony autora bestselera i skladatelja Dana Browna (Da Vincijev kod).

Miran Vaupotić osvojio je prvu nagradu 12. međunarodnog dirigentskog natjecanja Aram Hačaturjan u Jerevanu u Armeniji. Danas je šef dirigent Hrvatskog komornog orkestra, umjetnički ravnatelj Piazzolla Music Competition, projektni direktor američke diskografske kuće PARMA Recordings, te šef dirigent Južnočeške filharmonije.

www.miranvaupotic.com

 

 

 

 

 

 Održavanje međunarodne škole harmonike omogućili su:

 

   MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE

 GRAD PULA

 

 

Voditelj:

Igor Krizman

 
Novosti:
26. Međunarodna škola harmonike - koncert
26. Međunarodna škola harmonike 2022.
Upisi 2022./2023.
Upisi 2021./2022.
KONCERT 60 GODINA OKUD-a ISTRA
Korisni linkovi:
Grad Pula
Istarska županija
Turistička zajednica Pule
Ministarstvo kulture RH
Harmonikaški centar
Confédération Mondiale de l'Accordéon (CMA)
 
 


© OKUD ISTRA • Stankovićeva 4, Pula 52100 , P.O. BOX 99 • Croatia • Tel / Fax: +385 52 543 596 • E - mail