Home
O nama
Tečajevi
7. PULA Guitar Fest 2019.
25. Međunarodna ljetna škola harmonike 2019.
Predavači
Sadržaj
Kotizacije
Prijavnica
Koncerti
Javna predavanja
Smještaj
RASPORED
Orkestar S. Mihovilić
45. SUSRET HARMONIKAŠA 2020.
Galerija
 
Predavači
 

 

OKUD "ISTRA"

25. Međunarodna ljetna škola harmonike 2019.
Pula, 12. - 17. kolovoza 2019.

   

Predavači: 

 

Individualna nastava:

 

Stefan Hussong 

Rođen u Köllerbachu (Saar), Njemačka, dobitnik je prvih nagrada na Međunarodnom natjecanju „Hugo Herrmann“ 1983.g. i na Međunarodna natjecanju izvođača suvremene glazbe „Gaudeamus“. Godine 1999. dodijeljena mu je njemačka diskografska nagrada Echo Klassic u kategoriji najboljeg izvođača. Iste godine njegov solo CD sa djelima Johna Cagea snimljen za Denon dobio je nagradu za album godine. Hussong je premijerno izveo više od 150 djela posvećenih njemu, a snimio je više od 40 CD-a, od kojih su pojedini osvojili nekoliko nagrada. Stefan Hussong nastupao je po cijeloj Europi, u SAD-u, Rusiji i Aziji. Nastupao je na festivalima kao što su Salzburg Festival, the Beethoven-Haus Bonn, Ultraschall Berlin, Suntory-festival Tokyo, Leipzig New Music, Munich Biennale, Triennale Cologne, Brussels, Wien-Modern, Moscow Bajanfestival, Warszaw-Autumn, Rheingau, Archipel Geneva, Festival Nancy, France, Takefu and Akiyoshidai u Japanu i “Meet the Moderns” u San Franciscu. Kao solist, nastupao je, među ostalima, sa Orchestre de la Suisse Romande (Orkestar romanske Švicarske), Berlinskom filharmonijom, Bečkom filharmonijom, Ensemble Intercontemporain, Ensemble Modern, Klangforum Wien, Radio-simfonijskim orkestrom Saarbrückena, komorni orkestrom Tokyo Harmonia, Seulskom filharmonijom, Nacionalnim Taiwanskim simfonijskim orkestrom, Tokio Sinfoniettom i Tokio Shin Nippon filharmonijskim orkestrom. Blisko je surađivao sa skladateljima kao što su S. Gubaidulina, K. Harada, A. Hölszky, T. Ichiyanagi, T. Hosokawa, U. Rojko i K. Huber itd. koji su mu posvetili više od 150 djela. G. Hussong je za Denon, EMI, Wergo, Thorofon, Mode-records, Col Legno, Koch-Schwann, Ars Musici snimio repertoar širokog raspona od baroka do suvremenih djela. Stefan Hussong studirao je u klasama Eugena Tschanuna, Huga Notha, Josepha Macerolla i Mayumi Miyate na glazbenim akademijama u Trossingenu, Torontu i Tokiju (Geijutsu Daigaku). Dobitnik je stipendija od D.A.A.D.-a njemačke zaklade za razmjenu studenata, Academy Solitude u Stuttgartu i Zaklade za umjetnost Baden-Württemberga. Godine 1989. bio je gostujući profesor na Sibelius akademiji u Helsinkiju. Danas je profesor harmonike i komorne glazbe na Visokoj školi za glazbu u Würzburgu, a od 1993. bio je profesor na Međunarodnoj ljetnoj akademiji Mozarteuma u Salzburgu.

 

Iñaki Alberdi 

Studirao je kod Carlosa Iturraldea, a svoje obrazovanje nastavio je kod Friedricha Lipsa i Mattija Rantanena na Institutu Gnessin u Moskvi, te Sibelius akademiji u Helsinkiju. Dobitnik je prve nagrade na Coupe Mondialeu (Colmar, 1994), Međunarodnom natjecanju harmonikaša i bayanista (Moskva, 1995.) i na Glazbenom natjecanju za mladež (Valladolid, 1996). Alberdi je blisko surađivao sa različitim aktualnim skladateljima, a premijerno je izveo djela Sofie Gubaiduline, Karlheinza Stockhausena, Luisa de Pabla, Joana Guinjoana, Gabriela Erkoreka, Ramona Lazkanoa, Jesúsa Torresa, Agustína Charlesa i José Maríe Sánchez-Verdua.Nedavno je bio nominiran za Gramophonovu nagradu po izboru urednika za svoju monografsku snimku djela Sofije Gubaiduline. Harmonikaš je snimao za Stradivarius, Kairos, Verso, Et'Cetera, te Nacionalni španjolski orkestar. Nastupao je u brojnim koncertnim dvoranama i pojavio se na raznim festivalima, uključujući Teatro La Fenice, Arsenal Koncertna dvorana (Metz), u Auditorio Nacional (Madrid), San Sebastián Music dva tjedna, Royal Academy of Music, The St. Petersburg Hermitage, Hamburger Ostertöne, Palacio Euskalduna je Stuttgart Staatsoper, Granada glazbe i plesa, Venecijanskog bijenala, Kursaal u San Sebastian, uglavom Moderna serije u Dublinu i St. Petersburg filharmonijom. Iñaki Alberdi je čest gost izvođač s ansamblima kao što su Kraljevska liverpoolska filharmonija, Tampereu komorni orkestar, Nacionalni španjolski orkestar, Orkestar grada Granada, španjolski radio i Simfonijski orkestar televizije, Galicijiska filharmonija, Orkestar Regije u Madridu, Bilbao simfonijski orkestar, Andora Nacionalni komorni orkestar, Simfonijski orkestar Magnitogorsk, Málaška filharmonija, Simfonijski orkestar Euskadi, te Orkestar ministarstva kulture Rusije. Među ostalim dirigentima, nastupao je pod Juanjo Menom, Jose Ponseom, Pablom Gonzálezom, Vasily Petrenkom, Adrianom Leaperom, Pedro Halffter, Aleksejem Artemievim, Yoav Talmi Melanie Thiébautom, Nacho de Pazom i José Ramón Encinarom. Kao komorni glazbenik, surađivao je s BCN 216. Ostots, Proyecto Guerrero, Taima-Granadi, trio Arbós, The Kammerensemble Neue Musik (Berlin), VOX 21, ansambl Instrumental (Granada), ansambl Residencias (na Centar za širenje suvremene glazbe), KEA vokalna skupina i Neue Vocalsolisten. Sofija Gubaidulina za njega je rekla: „Iñaki Alberdi ima veliki talent, te potpunu predanost umjetnika svojoj glazbi. Njegovo nevjerojatna razumijevanje dubine forme, zajedno sa njegovim upečatljivim temperamentom, ostavio je najjači i najposebniji dojam na mene”.

 

 

Mirjana Petercol 

Rođena u Poreču, gdje pohađa i glazbenu školu ( harmonika prof. Dekleva-Radakovic). Nakon završetka srednje glazbene škole u Puli – na klavirskom kao i harmonikaškom odjelu, nastavlja studij harmonike na muzičkoj akademiji u Hannoveru (klasa Prof. Elsbeth Moser). Tu diplomira te završava postdiplomski umjetnički Künstlerische Ausbildung“ studij te solistički studij Konzertreife. Želja za stalnim usavršavanjem vodi Petercol na Foklwang Universität Essen, na studij srednjevjekovne glazbe ( Master of Music Art ) gdje upoznaje instrument gotički portativ na kojemu i koncertira. Daljnja usavršavanja na polju sakralne glazbe (orgulje i zborovodstvo), elementarne glazbene pedagogije, te na polju medizine za glazbenike (dispokineziopedija, AT, Jacobsen tehnika, Yoga te mentalna tehnika hipnoze) slijede. Od 2017 je Petercol u klasi kompozicije prof. Claus Kuhnel / Frankfurt. Kao redovni dozent i voditelj katedre harmonike na Glazbenim Akademijama (Wiesbaden, Kassel) i Universitetu Kassel (BRD) usavršava već od 1998 godine, brojne harmonikaše. Petercol koncertira na bayanu, te drži majstorske tečajeve harmonike i medicine za glazbenike diljem europe. 

 

 

Orkestri i dirigiranje:

Denis Modrušan

Dirigent i pedagog. Studij harmonike i studij simfonijskog dirigiranja završio je na Kijevskoj Nacionalnoj muzičkoj akademiji "P. I. Čajkovski" u Ukrajini. Predaje u zvanju docenta na Muzičkoj akademiji u Puli. Od 1997. do 2001. godine stalni je dirigent Orkestra INK-a Pula. Dirigirao je Orkestrom operne studije Kijevskog Državnog konzervatorija, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Ukrajina, Komornim orkestrom "Ars Viva" (Kijev, Ukrajina), Sheffieldskim Simfonijskim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom iz Zagreba, Varaždinskim komornim orkestrom, Riječkim festivalskim komornim orkestrom, Harmonikaškim orkestrom "Stanko Mihovilić" iz Pule, Harmonikaškim orkestrom Akademije za glazbo Ljubljana, orkestrom „IstriaPhonic Orchestra“, Akademskim simfonijskim orkestrom Sveučilišta „Jurja Dobrile“ u Puli. Od 2011. do  2014. godine vodi Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije u Puli. Dugogodišnji je dirigent Akademskog harmonikaškog orkestra Muzičke akademije u Puli sa kojim je ostvario mnogobrojne nastupe i osvojio brojne nagrade. Aktivno se uključio u provođenje socijalno-glazbenih programa za djecu i mlade u Istri koji imaju za cilj osnivanje simfonijskog orkestra mladih Istre. Član je prosudbenih komisija na domaćim i međunarodnim natjecanjima, te kao dirigent i predavač na seminarima.

 

 

Stručna predavanja i komorna glazba:

Ivana Cvetkovski 

 

Studij harmonike završila je 2000. godine na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu (Austrija) u klasi renomiranih stručnjaka za klasičnu harmoniku Jamesa Crabba i Geira Draugsvolla. Nakon diplome nastavlja poslijediplomski studij u solističkoj klasi prof. Jamesa Crabba te ga s odličnim uspjehom završava 2002. godine.Osim solističke klase harmonike, završava i pedagoški smjer Instrumental-Gesang-Pädagogik (IGP – smjer instrumentalne glazbene pedagogije) te violončelo kao drugi glavni predmet. Po završetku poslijediplomskog studija upisuje doktorat filozofije u Grazu, također na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu, a 2008. godine polaže završni ispit Rigorosum, čime ujedno dobiva titulu doktorice filozofije. Tema njezine dizertacije „Das Akkordeon in Kroatien“ („Harmonika u Hrvatskoj“) usko je povezana s njenim profesionalnim opredjeljenjem. Glazbeno obrazovanje upotpunjavala je redovitim aktivnim sudjelovanjem na brojnim seminarima na kojima je surađivala s priznatim svjetskim pedagozima i solistima, te je stečeno znanje dokazivala i potvrđivala na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima na kojima je osvojila brojne nagrade. Nakon završenog studija vraća se u Hrvatsku gdje od 2003. godine radi na Glazbenoj školi „Zlatko Baloković“ u Zagrebu kao profesorica harmonike, violončela i komorne glazbe. Posvećuje se pedagoškom radu, a njeni učenici redovito sudjeluju na brojnim natjecanjima te osvajaju brojne nagrade. Temeljem postignutih rezultata Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH i Agencija za odgoj i obrazovanje promoviraju je godine 2015. u zvanje profesora mentora. Autorica je početnice za harmoniku HOKUS POKUS HARMONIKUS! izdane 2018. godine, koja objedinjuje dva na harmonici različita sistema desnog manuala (tipke i dugmići)  kao i dva sistema lijevog manuala (standard bas i bariton bas). Metoda u ovoj početnici omogućuje jednako korištenje učenicima koji sviraju klavirske harmonike kao i učenicima koji sviraju harmonike s dugmićima. Početnicom se mogu služiti učenici koji sviraju instrumente samo sa standard basovima, kao i oni čiji instrumenti uz standard basove imaju i dodatne melodijske  basove. Početnica je u cijelosti usklađena s Nastavnim planom i program prvog razreda harmonike osnovne glazbene škole, te je odobrena od strane Agencije za odgoj i obrazovanje. Član je mnogih prosudbenih komisija državnih i međunarodnih natjecanja za harmoniku, te je mentorica pripravnicima harmonike i višegodišnja članica Povjerenstva za stručne ispite pri Agenciji za odgoj i obrazovanje. Uz pedagoški rad bavi se pisanjem stručnih članaka s područja pedagogije i metodike harmonike, predavač je na seminarima i stručnim skupovima, te se kroz cijelu paletu svojih različitih aktivnosti aktivno zalaže za promociju klasične harmonike. Višegodišnja je aktivna članica je Matice Hrvatske. Kao reproduktivna umjetnica nastupa s različitim ansamblima (Cantus ansambl, Acoustic project, Accoquartet).

 

 

 Održavanje ljetne škole omogućili:

 

   MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE

 GRAD PULA

ISTARSKA ŽUPANIJA (Upravni odjel za kulturu):

 

 

Voditelj:

Igor Krizman

 
Novosti:
Upisi 2021./2022.
45. Međunarodni susret harmonikaša - Službeno očitovanje COVID-19
KONCERT 60 GODINA OKUD-a ISTRA
45. Susret harmonikaša 2020.
Upisi 2019./2020.
Korisni linkovi:
Grad Pula
Istarska županija
Turistička zajednica Pule
Accordeonrama.fr
Confédération Internationale des Accordéonistes (IMC-UNESCO
Ministarstvo kulture RH
Hotel Pula
Harmonikaški centar
 
 
© OKUD ISTRA • Stankovićeva 4, Pula 52100 , P.O. BOX 99 • Croatia • Tel / Fax: +385 52 543 596 • E - mail