Home
O nama
Tečajevi
7. PULA Guitar Fest 2019.
25. Međunarodna ljetna škola harmonike 2019.
Orkestar S. Mihovilić
44. SUSRET HARMONIKAŠA 2019.
Galerija
 

25. Međunarodna ljetna škola harmonike 2019.
 

 

 

 

Predavači: 

 

Individualna nastava:

 

Stefan Hussong 

Rođen u Köllerbachu (Saar), Njemačka, dobitnik je prvih nagrada na Međunarodnom natjecanju „Hugo Herrmann“ 1983.g. i na Međunarodna natjecanju izvođača suvremene glazbe „Gaudeamus“. Godine 1999. dodijeljena mu je njemačka diskografska nagrada Echo Klassic u kategoriji najboljeg izvođača. Iste godine njegov solo CD sa djelima Johna Cagea snimljen za Denon dobio je nagradu za album godine. Hussong je premijerno izveo više od 150 djela posvećenih njemu, a snimio je više od 40 CD-a, od kojih su pojedini osvojili nekoliko nagrada. Stefan Hussong nastupao je po cijeloj Europi, u SAD-u, Rusiji i Aziji. Nastupao je na festivalima kao što su Salzburg Festival, the Beethoven-Haus Bonn, Ultraschall Berlin, Suntory-festival Tokyo, Leipzig New Music, Munich Biennale, Triennale Cologne, Brussels, Wien-Modern, Moscow Bajanfestival, Warszaw-Autumn, Rheingau, Archipel Geneva, Festival Nancy, France, Takefu and Akiyoshidai u Japanu i “Meet the Moderns” u San Franciscu. Kao solist, nastupao je, među ostalima, sa Orchestre de la Suisse Romande (Orkestar romanske Švicarske), Berlinskom filharmonijom, Bečkom filharmonijom, Ensemble Intercontemporain, Ensemble Modern, Klangforum Wien, Radio-simfonijskim orkestrom Saarbrückena, komorni orkestrom Tokyo Harmonia, Seulskom filharmonijom, Nacionalnim Taiwanskim simfonijskim orkestrom, Tokio Sinfoniettom i Tokio Shin Nippon filharmonijskim orkestrom. Blisko je surađivao sa skladateljima kao što su S. Gubaidulina, K. Harada, A. Hölszky, T. Ichiyanagi, T. Hosokawa, U. Rojko i K. Huber itd. koji su mu posvetili više od 150 djela. G. Hussong je za Denon, EMI, Wergo, Thorofon, Mode-records, Col Legno, Koch-Schwann, Ars Musici snimio repertoar širokog raspona od baroka do suvremenih djela. Stefan Hussong studirao je u klasama Eugena Tschanuna, Huga Notha, Josepha Macerolla i Mayumi Miyate na glazbenim akademijama u Trossingenu, Torontu i Tokiju (Geijutsu Daigaku). Dobitnik je stipendija od D.A.A.D.-a njemačke zaklade za razmjenu studenata, Academy Solitude u Stuttgartu i Zaklade za umjetnost Baden-Württemberga. Godine 1989. bio je gostujući profesor na Sibelius akademiji u Helsinkiju. Danas je profesor harmonike i komorne glazbe na Visokoj školi za glazbu u Würzburgu, a od 1993. bio je profesor na Međunarodnoj ljetnoj akademiji Mozarteuma u Salzburgu.

 

Iñaki Alberdi 

Studirao je kod Carlosa Iturraldea, a svoje obrazovanje nastavio je kod Friedricha Lipsa i Mattija Rantanena na Institutu Gnessin u Moskvi, te Sibelius akademiji u Helsinkiju. Dobitnik je prve nagrade na Coupe Mondialeu (Colmar, 1994), Međunarodnom natjecanju harmonikaša i bayanista (Moskva, 1995.) i na Glazbenom natjecanju za mladež (Valladolid, 1996). Alberdi je blisko surađivao sa različitim aktualnim skladateljima, a premijerno je izveo djela Sofie Gubaiduline, Karlheinza Stockhausena, Luisa de Pabla, Joana Guinjoana, Gabriela Erkoreka, Ramona Lazkanoa, Jesúsa Torresa, Agustína Charlesa i José Maríe Sánchez-Verdua.Nedavno je bio nominiran za Gramophonovu nagradu po izboru urednika za svoju monografsku snimku djela Sofije Gubaiduline. Harmonikaš je snimao za Stradivarius, Kairos, Verso, Et'Cetera, te Nacionalni španjolski orkestar. Nastupao je u brojnim koncertnim dvoranama i pojavio se na raznim festivalima, uključujući Teatro La Fenice, Arsenal Koncertna dvorana (Metz), u Auditorio Nacional (Madrid), San Sebastián Music dva tjedna, Royal Academy of Music, The St. Petersburg Hermitage, Hamburger Ostertöne, Palacio Euskalduna je Stuttgart Staatsoper, Granada glazbe i plesa, Venecijanskog bijenala, Kursaal u San Sebastian, uglavom Moderna serije u Dublinu i St. Petersburg filharmonijom. Iñaki Alberdi je čest gost izvođač s ansamblima kao što su Kraljevska liverpoolska filharmonija, Tampereu komorni orkestar, Nacionalni španjolski orkestar, Orkestar grada Granada, španjolski radio i Simfonijski orkestar televizije, Galicijiska filharmonija, Orkestar Regije u Madridu, Bilbao simfonijski orkestar, Andora Nacionalni komorni orkestar, Simfonijski orkestar Magnitogorsk, Málaška filharmonija, Simfonijski orkestar Euskadi, te Orkestar ministarstva kulture Rusije. Među ostalim dirigentima, nastupao je pod Juanjo Menom, Jose Ponseom, Pablom Gonzálezom, Vasily Petrenkom, Adrianom Leaperom, Pedro Halffter, Aleksejem Artemievim, Yoav Talmi Melanie Thiébautom, Nacho de Pazom i José Ramón Encinarom. Kao komorni glazbenik, surađivao je s BCN 216. Ostots, Proyecto Guerrero, Taima-Granadi, trio Arbós, The Kammerensemble Neue Musik (Berlin), VOX 21, ansambl Instrumental (Granada), ansambl Residencias (na Centar za širenje suvremene glazbe), KEA vokalna skupina i Neue Vocalsolisten. Sofija Gubaidulina za njega je rekla: „Iñaki Alberdi ima veliki talent, te potpunu predanost umjetnika svojoj glazbi. Njegovo nevjerojatna razumijevanje dubine forme, zajedno sa njegovim upečatljivim temperamentom, ostavio je najjači i najposebniji dojam na mene”.

 

 

Mirjana Petercol 

Rođena u Poreču, gdje pohađa i glazbenu školu ( harmonika prof. Dekleva-Radakovic). Nakon završetka srednje glazbene škole u Puli – na klavirskom kao i harmonikaškom odjelu, nastavlja studij harmonike na muzičkoj akademiji u Hannoveru (klasa Prof. Elsbeth Moser). Tu diplomira te završava postdiplomski umjetnički Künstlerische Ausbildung“ studij te solistički studij Konzertreife. Želja za stalnim usavršavanjem vodi Petercol na Foklwang Universität Essen, na studij srednjevjekovne glazbe ( Master of Music Art ) gdje upoznaje instrument gotički portativ na kojemu i koncertira. Daljnja usavršavanja na polju sakralne glazbe (orgulje i zborovodstvo), elementarne glazbene pedagogije, te na polju medizine za glazbenike (dispokineziopedija, AT, Jacobsen tehnika, Yoga te mentalna tehnika hipnoze) slijede. Od 2017 je Petercol u klasi kompozicije prof. Claus Kuhnel / Frankfurt. Kao redovni dozent i voditelj katedre harmonike na Glazbenim Akademijama (Wiesbaden, Kassel) i Universitetu Kassel (BRD) usavršava već od 1998 godine, brojne harmonikaše. Petercol koncertira na bayanu, te drži majstorske tečajeve harmonike i medicine za glazbenike diljem europe. 

 

 

Orkestri i dirigiranje:

Denis Modrušan

Dirigent i pedagog. Studij harmonike i studij simfonijskog dirigiranja završio je na Kijevskoj Nacionalnoj muzičkoj akademiji "P. I. Čajkovski" u Ukrajini. Predaje u zvanju docenta na Muzičkoj akademiji u Puli. Od 1997. do 2001. godine stalni je dirigent Orkestra INK-a Pula. Dirigirao je Orkestrom operne studije Kijevskog Državnog konzervatorija, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Ukrajina, Komornim orkestrom "Ars Viva" (Kijev, Ukrajina), Sheffieldskim Simfonijskim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom iz Zagreba, Varaždinskim komornim orkestrom, Riječkim festivalskim komornim orkestrom, Harmonikaškim orkestrom "Stanko Mihovilić" iz Pule, Harmonikaškim orkestrom Akademije za glazbo Ljubljana, orkestrom „IstriaPhonic Orchestra“, Akademskim simfonijskim orkestrom Sveučilišta „Jurja Dobrile“ u Puli. Od 2011. do  2014. godine vodi Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije u Puli. Dugogodišnji je dirigent Akademskog harmonikaškog orkestra Muzičke akademije u Puli sa kojim je ostvario mnogobrojne nastupe i osvojio brojne nagrade. Aktivno se uključio u provođenje socijalno-glazbenih programa za djecu i mlade u Istri koji imaju za cilj osnivanje simfonijskog orkestra mladih Istre. Član je prosudbenih komisija na domaćim i međunarodnim natjecanjima, te kao dirigent i predavač na seminarima.

 

 

 Održavanje ljetne škole su omogućili: 

 

   MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE

 GRAD PULA

ISTARSKA ŽUPANIJA (Upravni odjel za kulturu):

 

 

 

Voditelj:

Igor Krizman

 

 
60. godina OKUD-a
 

 

 

 

 

 
Prethodna stranica 1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|13|14|15|16|17|18|19|20|21|22|23 Slijedeća stranica
 Novosti:
25. Međunarodna ljetna škola harmonike 2019.
60. godina OKUD-a
7. Pula guitar fest 2019.
Rezultati - 44. Susret
Prosudbene komisije 44. Susreta harmonikaša
Korisni linkovi:
Grad Pula
Istarska županija
Turistička zajednica Pule
Accordeonrama.fr
Confédération Internationale des Accordéonistes (IMC-UNESCO
Ministarstvo kulture RH
Hotel Pula
Harmonikaški centar
 
 
© OKUD ISTRA • Stankovićeva 4, Pula 52100 , P.O. BOX 99 • Croatia • Tel / Fax: +385 52 543 596 • E - mail